Kinderdagverblijf De Vrije Vogels heeft alle aandacht voor de sociale en persoonlijke competentie van het kind. Het kind krijgt de ruimte om zijn kwaliteiten te ontwikkelen en om zich op zijn eigen manier te ontwikkelen. De nadruk ligt op wat het kind al kan. De medewerkers kijken en luisteren naar het kind om op deze wijze het kind te leren kennen en aan te kunnen sluiten bij de ontwikkeling.
Alleen vanuit een veilige basis kan het kind op ontdekkingstocht en zich verder ontwikkelen. Daarom creëert De Vrije Vogels een plek waar het kind zich lichamelijk en emotioneel veilig voelt. Emotionele veiligheid creëren we door een zo constant mogelijke groepssamenstelling en twee medewerkers per groep. Door vaste medewerkers op de groep te hebben bouw je een vertrouwensrelatie op. De vaste afspraken en het dagritme bieden de kinderen veiligheid en structuur. Een zo duidelijk mogelijke communicatie naar het kind toe vinden wij belangrijk. Van jongs af aan praten wij met het kind, verwoorden we handelingen van het kind en van ons zelf. Hierdoor creëer je een emotionele ondersteuning en voelt het kind zich serieus genomen.
De Vrije Vogels beschikt over een unieke buitenruimte die wij optimaal willen benutten. Op het erf is een grote afgeschermde buitenruimte. Er staat een uitdagend speeltoestel voor de kinderen. Daar kunnen ze lekker glijden, klimmen en klauteren. Ook kunnen ze rondjes rijden met de trekkers en fietsen. Verder staat er nog een grote zandbak waar ze lekker kunnen spelen.
Regelmatig gaan we kijken bij de geiten, kippen en konijnen. De kinderen kunnen de dieren eten geven, met ze knuffelen en ze kunnen bijvoorbeeld kijken of een kip een ei in het hok heeft gelegd. Het op jonge leeftijd betrekken van de kinderen bij het voeren van dieren heeft vooral een positieve invloed op sociaal gebied. Ze leren zich in te leven in meer dan alleen zichzelf. Spelenderwijs krijgen ze steun bij het verkrijgen van positieve normen en waarden.
Naast de dieren hebben we een plek waar we groenten en fruit zoals appels, aardbeien, komkommers, tomaten en sla verbouwen. De kinderen worden betrokken bij het planten, water geven en oogsten van de verschillende groenten en fruit. In het oogstseizoen kunnen de kinderen wanneer zij willen de verschillende groenten en fruit proeven. De kinderen worden meegenomen naar het weiland om te ontdekken. We lopen dan door het hoge gras en kunnen bijvoorbeeld bloemen plukken voor papa en mama. Ook zijn er picknicktafels aanwezig. Als het mooi weer is eten we regelmatig buiten aan de tafels.
Tijdens de broodmaaltijd wordt volkorenbrood aangeboden met verschillende belegsoorten. Kinderen krijgen de vrijheid om te kiezen wat ze op hun brood willen. Hierbij geldt de regel dat er eerst een broodje hartig wordt gegeten en vervolgens een broodje waarbij ook van de zoete belegsoorten gekozen mag worden. Bij de broodmaaltijd wordt halfvolle melk of karnemelk geschonken.
Als tussendoortjes wordt de kinderen kleine koekjes bijvoorbeeld lange vingers of biscuitjes, soepstengels of rijstwafels aangeboden. Ook wordt er dagelijks vers fruit en groente uit de tuin aangeboden aan de kinderen. Bij de tussendoortjes wordt ranja of diksap aangeboden. Als kinderen tussendoor dorst hebben mag er altijd tussendoor gedronken worden.
Maak jouw eigen website met JouwWeb